Rusya’nın ‘Baltık Denizi sınırı değiştirilsin’ teklifi silindi

Rusya Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı bir teklifte, Rusya’nın Baltık Denizi’nin doğusundaki deniz sınırlarının ‘revize edilmesi’ teklif edildi. Teklif, bölgedeki NATO ülkeleri Finlandiya, İsveç, Litvanya ve Estonya’da endişe yarattı.

Reuters’ın aktardığına göre, 21 Mayıs tarihli, Savunma Bakanlığı kaynaklı teklif taslağı, Rusya’daki resmi bir portalda yayınlandı. Taslakta, Finlandiya Körfezi’nin doğu kısmındaki Rus adaları ile Kaliningrad çevresindeki sınırın ‘düzeltilmesi’ öngörülüyordu. Daha sonra, belgenin yayınlandığı sayfaya girildiğinde, “Bu taslak silindi” ifadeleri görüldü. Rusya basınına yansıyan haberlerde ismi verilmeyen Rus bir kaynak da Rusya’nın sınırı değiştirme gibi bir planı olmadığını savunmuştu. Kremlin ise teklifte ‘siyasi hiçbir şeyin olmadığını ama Rusya’nın güvenliğini sağladığından emin olması gerektiğini’ söylemişti.

‘BURADA SİYASİ HİÇBİR ŞEY YOK’

Rusya Savunma Bakanlığı, resmi sunumunda, Sovyetler döneminde, 1985 yılındaki ölçümün 20’nci yüzyılın ortalarına ait deniz haritalarını kullandığını, bunların dolayısıyla daha modern kartografik koordinatlara tam olarak denk düşmediğini savunmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Siyasi durum o zamandan bu yana ciddi şekilde değişmiş olsa da burada siyasi hiçbir şey yok” dedi. Peskov, ‘özellikle Baltık bölgesindeki karşılıklı cepheleşme seviyesinin görülebildiğini’ söyledi. Peskov, konuyla ilgili bakanlığa ulaşılmasını önerirken, bakanlık yorum talebine yanıt vermedi.

Taslakta sınırın tam olarak nasıl düzenlenmesinin teklif edildiği ya da Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkelerle herhangi bir müzakere sürecinin olup olmadığı netlik kazanmadı. Söz konusu teklif taslağı, daha sonra yayınlandığı resmi portaldan silindi.

İSVEÇ: RUSYA, YENİ SINIRLARA TEK TARAFLI OLARAK KARAR VEREMEZ

Teklif haberlerinin basına yansımasının ardından, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç’in TT haber ajansına yaptığı açıklamada, “Rusya, yeni sınırlara tek taraflı olarak karar veremez” diye konuştu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb da Rusya’nın kendileriyle konu hakkında iletişim içinde olmadığına işaret ederek, “Finlandiya her zaman yaptığı gibi hareket ediyor: Sakin ve gerçeklere dayanarak…” ifadelerini kullandı.

Bölge ülkelerinden Litvayna’nın Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, teklifi NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) karşı ‘açık bir tırmanış’ olarak nitelendirdi, bu teklife ‘uygun şekilde sert bir yanıtla karşılık verilmesi gerektiğini’ söyledi. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise “İlk bakışta absürt bir kavram olarak görünüyor” ifadelerini kullandı. Tsahkna, Reuters’a eposta yoluyla yaptığı açıklamada, sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu raporun kafa karışıklığı yaratma teşebbüsü olduğu da yadsınamaz.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir