Kurban Bayramı’nda et yemeden önce mutlaka okuyun

ET TÜKETİMİNDE GENEL UYARILAR

1. Eti Yalnız Tüketmeyin:

Etin tek başına tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Taşan, etin yanında sebze ve salata gibi C ve E vitamini açısından zengin gıdalarla tüketilmesini tavsiye etti. Bu, sindirim sorunlarını azaltabilir ve besin dengesini sağlayabilir.

2. Kahvaltıda Et Yemeyin:

Kahvaltıda kurban etinden yapılmış kavurma tüketilmemelidir. Dr. Taşan, sindirim sistemini zorlamaması için öğle saatlerinin et tüketimi için daha uygun olduğunu belirtti.

3. Tatlı Yerine Meyve Tercih Edin:

Etin yanında şerbetli tatlılar yerine meyve tüketilmesini öneren Dr. Taşan, tatlı tüketmek isteyenlerin sütlü tatlıları aşırıya kaçmadan tercih edebileceğini söyledi.

PİŞİRME VE HAZIRLAMA ÖNERİLERİ

1. Dinlendirme:

Kesimden sonra etlerin sertleştiğini ve sindiriminin zorlaştığını belirten Dr. Taşan, etlerin 1-2 saat serin bir ortamda havalandırıldıktan sonra küçük parçalara ayrılarak buzdolabında 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

2. Pişirme Yöntemleri:

Etin yüksek ateşte pişirilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Taşan, yüksek ısının B grubu vitaminlerin kaybına yol açabileceğini belirtti. Etin kısık ateşte, kendi yağı ve suyuyla pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu ifade etti. Ayrıca, eti fırınlama, buğulama veya haşlama yöntemleriyle pişirmenin en iyisi olduğunu ekledi.

3. Yağ Kullanımı:

Et pişirilirken yağ ilave edilmemesi, kuyruk yağı gibi katı yağların kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Taşan, etin görünen yağlarının temizlenmesi gerektiğini de vurguladı.

SAĞLIK SORUNLARI OLANLAR İÇİN UYARILAR

1. Dikkat Edilmesi Gereken Hastalıklar:

Kalp ve damar hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, gut hastalığı, diyabet ve obezitesi olan kişilerin et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dr. Taşan, aşırı protein ve yağ tüketiminin bu rahatsızlıkları artırabileceğini ifade etti.

2. Gece ve Kahvaltıda Et Tüketmeyin:

Akşam geç saatlerde ve kahvaltıda et tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Taşan, aşırı et tüketiminin karaciğer, pankreas, mide ve bağırsaklar yanında böbrekleri de zorlayabileceğini söyledi.

SİNDİRİM VE SAĞLIK ÖNERİLERİ

1. Su Tüketimi:

Günde 2.5 litre su tüketiminin sindirim faaliyetleri ve atıkların vücuttan uzaklaştırılması için çok önemli olduğunu belirten Dr. Taşan, su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

2. Doktor Önerileri:

Sindirim sorunları yaşayan kişilerin gerekirse doktora başvurmaları ve doktor önerisi ile sindirimi kolaylaştırıcı enzim içeren ilaçları kullanabileceklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir