Kiracılar vergi düzenlemesine tepkili: Zam olarak yansıyacak

TBMM’ye getirilmesi planlanan vergi düzenlemelerine yönelik taslakta, evini düşük bedelle kiraya veren ev sahiplerinin daha düşük gelir vergisi ödemelerini sağlayan 33 bin liralık muafiyetin kaldırılması öngörülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan emlakçılar, bu durumun kira artışına neden olacağına işaret etti.

30 yıldır emlak işiyle uğraşan Resul Macit, “Her şeye zam. Bu böyle olmaz. Bir esnaf olarak, bir emlakçı olarak biz bittik. Bir daire satamıyoruz. Bunun sonu nereye gidecek biz de bilmiyoruz” dedi.

Kiracılar ise “Bu millet ne yiyecek ne içecek? Taş mı yiyecek? Bunu devletin gözleri görmüyor mu?” ifadeleriyle dert yandı.

VERGİ YÜKÜ YÜZDE 64 ARTACAK

AKP hükümeti, vergi düzenlemelerine ilişkin kanun teklifi taslağını TBMM’ye sunmaya hazırlanıyor. Taslakta, evini düşük bedelle kiraya veren ev sahiplerinin daha düşük gelir vergisi ödemelerini sağlayan 33 bin liralık istisnanın kaldırılması öngörülüyor. Muafiyetin kaldırılmasıyla evini düşük tutarlarla kiraya verenler başta olmak üzere ev sahiplerinin vergi yükü yüzde 64 artacak.

Ev kiralarının en yüksek olduğu illerden biri olan İstanbul’daki emlakçılar, ev sahiplerine yansıyacak vergi artışının kiracıları da etkileyeceğine işaret etti.

‘OLAN GARİBAN KİRACILARA OLACAK’

Emlakçı Resul Macit şöyle konuştu:

“Bu durum kiracılara yansıyacak. Kiracılar daha ne yapacak? 3 bin liradan 10 bin liraya, 10 bin liradan 25 bin liraya sürekli kiracıların sırtına vuruyorlar. Devletin acilen buna bir el atması lazım. Her gün kiracıyla ev sahibi arasında cinayetler yaşanıyor. Eğer vergiyi mal sahiplerine yükseltirse bu da kiracıya yansıyacak.

Devlet nerede? Oturduğu yerde zam zam zam. Her şeye zam. Bu böyle olmaz. Bir esnaf olarak, bir emlakçı olarak biz bittik. Bir daire satamıyoruz. Bir milyon kredi çekeceksin 4-5 milyon bankaya geri ödüyorsun. Bunun sonu nereye gidecek biz de bilmiyoruz. Ne kadar mal sahibinden vergi alırsan o mal sahibi direkt kiracıya yansıtacak. Yine olan gariban kiracılara olacak.

Bir amca burada ağlıyor. ‘Ben ne yapacağım evladım 10 bin lira maaş alıyorum, 12 bin lira  kira istiyorlar benden’ diyor. Devlet yok ki. Biz bunları görüyoruz. Esnafız burada ticaret yapıyoruz. Halkın içindeyiz. Siz de halkın içine inin, halkı bir görün. Her şey Meclis’te değil, Saray’da değil. Bir dışarı çıkın, gezin dolaşın. Görün insanları.”

’20 METREKARE EVDE 3 KİŞİ YAŞAYACAĞIZ DİYEN VAR’

Gayrimenkul Danışmanı Hüseyin Suncul da yüksek olan kiraların daha da yükseleceğini belirtti.

Suncul, “Şu an 33 bin lira sınırı var. 33 bin lira ve altında kira geliri gösteriyorsanız vergi ödemiyorsunuz. O kalkacak. O kalktığında da fiyatlara yansıyacaktır” dedi.

Suncul şu an zaten kiraların çok yüksek olduğunu belirterek yeni düzenlemenin rakamları tekrar yükselteceğini söyledi.

Şu an konut arzının da çok düşük olduğunu söyleyen Suncul şöyle devam etti:

“Biz bu bölgede emlakçılık yapıyoruz. İstanbul’da en ucuz yerlere bir yönelim var ve çok küçük dairelere yönelim var. 1+0, 20 metrekarelik dairelerde 3 kişi kalacağız diyen insanlar bile var yani. Kiralar yükseldiğinde işlerimizi ister istemez etkiliyor. 2-3 yıldır üniversitelerin açıldığı dönemde burada yemek yemeye bile vakit bulamazdık, ofis dolu olurdu ve kapıda kuyruk olurdu. Şimdi doğru düzgün öğrenci gelmiyor. 2-3 yıldır bu şekilde. Hem memurlar olabildiğince İstanbul’u tercih etmemeye çalışıyor hem de öğrenciler İstanbul’u tercih etmiyor.” 

VATANDAŞ TEPKİLİ: ÇALIŞTIĞIMIZI KİRAYA VERİYORUZ

Bir yurttaş da tepkisini, “8 bin 500 lira veriyorum kiraya, asgari ücret alıyorum. Nereye kadar? Çalıştığımızı kiraya veriyoruz. Ne yiyip ne içeceğiz? O yüzden çok sıkıntılıyız” şeklinde dile getirdi. 

İlhan Çakıl isimli yurttaş da “Durum hiç iyiye gitmiyor. Mal sahipleri iki defa yüzde 100 zam yaptı. Gidişat iyi değil. Şimdi yine gelecek bana yüzde 100 zam. Beş bin lira kira veriyorum, 10 bin lira yapacak. Nasıl vereceğim ben? Asgari ücret zaten 17 bin lira. Bu millet ne yiyecek ne içecek? Taş mı yiyecek? Bunu devletin gözleri görmüyor mu?” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir