Şempanzelerin bir amaç doğrultusunda (ör. bir ipi çekerek yiyeceği hür bırakmak gibi) çalışırken eş güdümlü davranabildikleri bilinse de, zaten eş güdümlü davranma eğilimleri hakkında çok daha az şey biliniyor.
St. Andrews Üniversitesi Psikoloji ve Sinirbilim Fakültesinde okutman olarak çalışan Dr. Manon Schweinfurth öncülüğündeki çalışma, dün Current Biology bülteninde yayımlandı. Araştırmacılar, Zambiya’daki Chimfunshi Yaban Hayatı Yetimhane Tröstü barınağında kalan şempanzelerin farklı şartlardaki yürüme davranışlarını kayıt altına almışlar. Şempanzeler, tek başına yürürken yahut diğerlerinin yanında yürürken gözlemlenmiş.
ORTAK FAALİYETLER ÇOK ÖNEMLİ
Populer Science Türkiye’de yer alan içerikteki araştırmacılar, şempanzelerin yan yana yürüdükleri sırada istemsiz olarak adımlarını eş güdümlü formda attığına şahit olmuş. Bu durum, insanlardaki kolay faaliyetleri koordine etmeye dönük güçlü eğilimin en yakın primat akrabamızla ortak olduğunu ve bu yüzden atasal bir özellik olabileceğini akla getiriyor.
Dr. Schweinfurth şöyle aktarıyor: “İnsanlar spor karşılaşmaları, küme dansları, müzikal orkestralar yahut askeri faaliyetler sırasında taammüden plan yapıp, hareketlerini başkalarıyla eş güdümlü hale getiriyor. Lakin bu birebir vakitte gündelik ömrümüzün bir modülü; eşyaları birlikte taşımak yahut bir çocuğu giydirmek gibi…
Aslında ortak faaliyetlerin, cins olarak sergilediğimiz başarıda hayati ehemmiyet taşıdığı öne sürülüyor zira birlikteyken, tek başına olduğumuzdan çok daha fazla şeyi başarabiliyoruz. Temelinde, gerekli olmadığı vakit bile eş güdümlü davranmadan duramıyor, örneğin yanımızda yürüyen biriyle birebir ritme geçiyoruz.
“Bunun tersine, yaşayan en yakın akrabalarımızdan biri olan şempanzeler, hayli karmaşık olan ortak faaliyetlere yönelik tıpkı tercihi göstermiyor üzere duruyor. Ancak bireyler ortası senkroniye geçme eğilimi üzere ortak faaliyetin daha kolay biçimleri hakkında çok az şey biliniyor. Şempanzeler bu noktada bilhassa ilgi cazip zira öbür Afrikalı büyük maymunlar ile son ortak ceddimiz için düzgün bir modeller.”