Rekabet Kurumu’ndan kritik karar: Fiyat belirlemede yeni dönem!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kurumun yürüttüğü çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni kararlar, sektör soruşturmaları ve uluslararası işbirliği çağrısıyla dikkat çeken değerlendirmeler, rekabet ortamının güçlendirilmesine odaklanıyor.

REKABET KURUMU PİYASA ENGELLERİNİ HEDEF ALIYOR

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rekabet kurumlarının en temel sorumluluğunun, piyasada ortaya çıkan aksaklıkları gidermek, bu doğrultuda mekanizmalar geliştirmek ve piyasaya giriş engellerini azaltmak olduğunu vurgulayan Küle, “Biz de Türk Rekabet Kurumu olarak kestiğimiz cezalarla değil, düzenleyici rolümüzle piyasaya giriş engellerini ortadan kaldırıcı eylemlerimizle anılmak istiyoruz” dedi.

Küle, rekabetin en etkili düzenleme aracı olduğunu belirterek, kurum olarak görevlerinin bu ortamı tesis etmek ve yeni oyuncuların piyasaya girmesinin önünü açmak olduğunu ifade etti.

FRİTO LAY KARARI VE YENİ STANDARTLAR

Bu yıl Frito Lay’e verilen cezayı anımsatan Küle, kurumun aldığı kararların küresel düzeyde takip edildiğine dikkat çekti. Frito Lay’in küçük satış noktalarında rekabeti kısıtladığı tespitine karşı alınan kararın, ceza miktarından çok daha önemli etkiler taşıdığını belirten Küle, benzer uygulamaların daha önce farklı sektörlerde de hayata geçirildiğini söyledi.

TOFAŞ KARARI TARİHE GEÇTİ

Küle, birleşme ve devralma süreçlerinde bu yıl önemli bir ilke imza atıldığını vurgulayarak, Tofaş/Stellantis devralma kararının, yatırım ve istihdam şartına bağlanmasının Kurum tarihindeki ilk örnek olduğunu aktardı. Kararın, rekabetin dinamik etkilerini ve toplumsal refah boyutunu daha geniş şekilde değerlendiren yeni bir anlayışı temsil ettiğini ifade etti.

30’DAN FAZLA SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Yılın geri kalanında da yoğun bir tempoyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Küle, şu anda 30’dan fazla aktif soruşturmanın bulunduğunu açıkladı. Apple, Google, Netflix, Visa/MasterCard, Sahibinden gibi şirketlerin yanı sıra, kimya, ilaç, elektronik, hazır beton ve çimento gibi birçok sektörde soruşturmaların sürdüğünü bildirdi. Ayrıca, kırmızı et, ilaç, konteyner taşımacılığı, liman hizmetleri ve otomotiv sektörlerinde de detaylı sektör analizlerinin yapıldığını belirtti.

DİJİTAL PİYASALARDA HAKİM DURUMA ODAKLANILACAK

Küle, gelecek dönemde “hakim durum” dosyalarına daha fazla ağırlık vereceklerini açıkladı. Dijitalleşmenin etkisiyle bazı büyük şirketlerin pazar hakimiyetine kolayca ulaşabildiğini belirten Küle, bu duruma karşı daha etkili denetim mekanizmaları geliştirileceğini ifade etti.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ARTIK ZORUNLU

Rekabetin küresel boyutta denetlenmesi gerektiğini belirten Küle, büyük teknoloji firmalarının ulusal sınırları aşan etkiler yarattığını ve bu nedenle uluslararası rekabet kurumlarıyla daha sıkı işbirliği gerektiğini vurguladı.

ALGORİTMA TEMELLİ FİYATLANDIRMAYA DİKKAT

Algoritmaların fiyat belirlemede yaygınlaşmasının yeni rekabet sorunları doğurduğuna dikkat çeken Küle, fiyat sabitleme gibi ihlallerin artık yazılımlar aracılığıyla otomatik şekilde yapılabildiğini belirtti. Bu duruma karşı yapay zeka destekli denetim mekanizmalarının geliştirileceğini söyledi.

Related Posts

Asgari ücrete acil ara zam çağrısı

SONAR’ın anketine göre halkın yüzde 86’sı asgari ücrete acil zam isterken, yüzde 69’u hayat pahalılığının sürdüğünü belirtti. Her dört kişiden biri yatırım yapacak bütçesinin olmadığını söylüyor.

Bankalardan yeni ATM düzenlemesi: Pazartesi günü başlıyor!

Bankalar, ATM’lerde para çekme limitlerinde yeni bir döneme geçiyor. Şube içi cihazlarda limitler yükseltilirken, dış mekanlardaki ATM’lerde mevcut uygulama sürecek. Kullanıcılar artık nakit çekimlerinde farklı kurallarla karşılaşacak.

DİSK’ten TÜİK önünde protesto: Bu bir rakam kavgası değil, ekmek kavgası!

“Bu adaletsiz düzeni değiştirmek için yan yana, omuz omuza olmaya, sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya çağırıyoruz”

ASELSAN telsizleri çağ atladı

Kıbrıs Barış Harekatının ardından Türkiye’ye yönelik ambargolara yanıt olarak 1975 yılında yerli telsiz üretimi için kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşme güvenliğinin sağlanmasında kritik önem taşıyan sistemleri geliştirmeyi sürdürüyor.

Türk inşaat devini 2 kişi iflas ettirdi. 4 bin daire ve dükkanı teslim edemedi. 6 yıl TMSF’de kalmıştı

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerinden Fi Yapı İnşaat AŞ, mahkeme kararıyla iflas etti. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, şirketten daire alan Suna Göksu ve Tuncay Zaptiye’nin iflas talebi kabul edildi. Fi Yapı …

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı