Emeklileri Ayağa Kaldıracak Karar! Bu Emeklilere Zam Yapılmayacak

Yılın ilk yarısında görülen yüksek enflasyon, milyonlarca emekli vatandaşın alım gücünü düşürürken, emeklilerin bu kaybı Temmuz ayında yapılacak zam ile telafi edilecek.

Yasalara göre emeklilerin zam oranı, TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileriyle şekillenecek. 3 Temmuz’da açıklanacak rakam ile emeklilerin aylıklarına yapılacak zam için referans oran belli olacak. Hükümetin ise yürütülen para politikaları nedeniyle bu yıl emeklilere herhangi bir ek zam kararı alması beklenmiyor.

“EMEKLİLER İÇİN BÜYÜK DARBE OLACAK”

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, günler sonra açıklanacak emekli zammına ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu. Erdursun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğinde yürütülen ekonomi modeli nedeniyle emeklilerin zamlarında kısmen kısıtlamalara gidilebileceğini belirtirken, temmuz ayında ödenecek enflasyon farkının ise yalnızca kök maaşlara yansıtılacağını iddia etti.

Emeklileri farklı oranlarda zamların beklediğini aktaran Erdursun, bazı isimlerin ise hiçbir artış alamayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık 8 milyon kişi 10 bin TL aylık alıyor. En düşük kök maaşı ise 6500 lira seviyelerinde. En düşük tamamlanan aylıkta değişiklik olmaz ve enflasyon farkının kök maaşlara yansıtılması durumu söz konusu olur ise 6500 TL kök aylığı olanın eline geçen maaş 10 bin lirada kalır. 8 bin lira olanın da 10 bin lirada kalır.

Bunun üzerinde kök maaşı

olanlar ise 10 bin lirayı geçse bile enflasyon farkının altında ücret almak zorunda kalır.

“BU EMEKLİLERE ÇOK AZ ZAM YAPILACAK”

Kendi kök aylığınız örneğin 8 bin 500 liraysa ve yüzde 25 artış olursa maaşı 10 bin 625 liraya çıkar. Yüzde 25 artış oldu ancak zaten 10 bin lira aldığı için eline geçen fazladan para 625 olarak kalır.

Türkiye’de 16 milyon emekliden 8 milyonu şu anda tamamlanan 10 bin lirayı alıyor. Bu senaryoda 4 milyon kişinin emekli aylığında hiçbir değişiklik olmayacak. Kalan 4 milyon ise tam olarak yüzde 25 zammı almayacak. Yüzde 5, 10 ve 15 gibi oranlarda zam almaya hak kazanacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ DAHA YÜKSEK ARTIŞ ALACAK

3 Temmuz ile 20 Temmuz arası çok önemli. Biliyorsunuz 2024 Ocak ayında hükümet enflasyon farkı açıklandığında yüzde 37.57 enflasyon farkı veriyoruz denildi ve 42.57 olarak duyurdu. Sonrasında bu oran yüzde 49.25’e yükselmişti. Temmuz ayında da yine böyle olacağını düşünüyorum. 3 Temmuz’da yapılan açıklamanın ardından SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 25-26 oranında bir enflasyon farkı çıkar. Öncelikle bu oranda zam yapılır ancak tepki geldiğinde belki yüzde 30’a tamamlanabilir.

Çok daha fazla tepki gelirse de belki 1-2 puan daha artış olur ancak seyyanen bir zam yapılmayacak. Enflasyon farkı verilecek ve bu fark da kök aylıklara yansıtılacakmış gibi gözüküyor. Görünen o ki milyonlarca vatandaşın ceplerine girecek parada ya hiç artış olmayacak ya da çok az zam gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir