Destek devam etmezse çöp dağları oluşabilir

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, YEKDEM süresinin katı atık bertaraf tesisleri için düzenlenerek yeni YEKDEM fiyatları ile en az 15 yıl daha devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Katı atık bertaraf tesislerinin devletin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği teşvikler kullanılarak yapıldığını, YEKDEM süresinin bitmesiyle güneş ile rüzgar enerji santrallerinde ilk yatırım maliyetlerinin düşmesi ve çok fazla yatırım yapılmasıyla serbest elektrik fiyatlarının aşağı çekildiğini söyledi. Öner, “Katı atık bertarafı yapan ve bundan elektrik üreten tesisler ise gerek işletme maliyetlerinin yüksek olması gerekse 7/24 çalışan tesisler olması sebebiyle durumları güneş ve rüzgar santrallerinden çok farklı. Bu tesisler biyogazı sürekli elektriğe dönüştürmek zorunda. Durma ve bekleme şansları yok” dedi.

ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

“Bu tesisler bertaraf hizmeti karşılığında belediyeden herhangi bir bedel almayan çevreci tesisler. Ürettikleri elektriği satarak ayakta duruyorlar” ifadelerini kullanan Öner, “Ancak YEKDEM sonrası dönem bu tesislerin ayakta durmasını imkansız hale getirdi. Enerji ve Çevre bakanlıkları, belediyeler firmaların bir araya gelerek bu duruma çözüm üretmeli” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir