Çevre Dostu Kozmetikte Yeni Bir Dönem: Üzüm Posası Güzellik Sektörüne Çığır Açtı
Ankara’da bulunan Posamas Sürdürülebilir Gıda Teknolojileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hande Güventürk, şarap üretiminden arta kalan üzüm posasını değerlendirerek, antioksidan ve güneş koruyucu etkileri olan içerikler geliştiren yenilikçi bir projeye imza attıklarını açıkladı.
Güventürt, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin ton üzüm posasının ya toprakta çürüdüğünü ya da hayvan yemi olarak kullanıldığını belirterek, bu yöntemlerin çevresel zararlara ve hayvan sağlığı sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Üzüm posasının antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklerini koruyacak özelleştirilmiş süreç tasarımı ile atığı katma değerli ürünlere dönüştürdüklerini dile getirdi.
Şirketin doğal hammaddeleri ciltte yaşlanmayı geciktirici etkiler sağlarken güneşin zararlı etkilerine karşı koruma sunduğuna dikkat çeken Güventürk, “Şarap posası, ihmal edilen ve ekonomik değeri keşfedilmemiş kıymetli bir içerik. Döngüsel ekonomi modeli ile biz bunu doğal kozmetik sektörüne kazandırdık. Bu sayede hem sürdürülebilirlik hem de güzellik sektörüne katkı sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Geliştirilen ürünlerin çevresel sürdürebilirlik hedefiyle kozmetik sektörüne yenilikçi bir alternatif oluşturduğunu belirten Güventürk, ürünlerinin yalnızca çevre dostu olmakla kalmayıp aynı zamanda ekonomik fayda sağladığını ifade ederek, “Amacımız, atıkların yeniden kullanımıyla hem çevresel sorunlara çözüm bulmak hem de tüketicilere doğadan gelen etkili ürünler sunmak.” dedi.