CANLI BLOG | 7 Ekim’den bu yana Gazze’den Mısır’a ilk geçişler yaşanıyor; bombardıman altındaki kentte internet ve telefon hâlâ kesik!

T24 Dış Haberler

Mısır, Cibaliya Mülteci Kampı’na yönelik saldırıları kınadı ve “savunmasız sivilleri hedef alan bu ayrım gözetmeyen saldırıların devamının doğuracağı sonuçlara” karşı uyarıda bulundu. 

Yabancı uyrukluların ve çifte pasaport sahiplerinin Gazze’den Mısır’a Refah üzerinden çıkabildiğine ilişkin görüntüler yayımlandı. Öte yandan AFP’nin geçtiği görüntülerde Refah sınır kapısında uzun ambulans kuyrukları ve tekerlekli sandalyedeki çok sayıda insan görüldü. Mısır en ağır yaralılardan 81’ini içeri alacağını açıkladı.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Gazze’nin en büyük telekomünikasyon sağlayıcısı Paltel, X üzerinden yaptığı açıklamada, uluslararası erişimin tekrar kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi’nde iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini bildirdi.

Bolivya, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini belirtirken; komşuları Kolombiya ve Şili de istişarelerde bulunmak üzere büyükelçilerini  ülkesine geri çağırdı.

Gazze Şehri’nin eteklerindeki Cibaliya Mülteci Kampı’na İsrail tarafından en az altı hava saldırısı düzenlendi. Yerleşim alanları vurulurken 50’den fazla kişinin öldüğü, yaklaşık 150 kişinin yaralandığı belirtildi. 

Cibaliya’ya yönelik saldırıdan önce Gazze Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre; Gazze’deki bombardımanlarda 3 bin 542’si çocuk olmak üzere en az 8 bin 525 Filistinli hayatını kaybetti.

İşte savaşın 26. gününden dakika dakika öne çıkanlar…*

11.25 | Gazze’den Mısır’a ilk geçişler

Yabancı uyrukluların ve çifte pasaport sahiplerinin Gazze’den Mısır’a Refah üzerinden çıkabildiğine ilişkin görüntüler yayımlandı.

Öte yandan AFP’nin geçtiği görüntülerde Refah sınır kapısında uzun ambulans kuyrukları ve tekerlekli sandalyedeki çok sayıda insan görülüyor. Mısır en ağır yaralılardan 81’ini içeri alacağını açıkladı.

10.30 | Reuters: Katar; Mısır, İsrail ve Hamas arasında bazı kişilerin Gazze’den ayrılmasına izin veren bir anlaşmaya aracılık etti

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre Katar; Mısır, İsrail ve Hamas arasında bazı kişilerin Gazze’den ayrılmasına izin veren bir anlaşmaya aracılık etti. 

Kaynağa göre, ABD ile koordinasyon içinde yapılan anlaşma uyarınca, yabancı pasaport sahiplerinin ve bazı ağır yaralıların Gazze’den ayrılmasına izin verilecek.

Açılışın bazı Filistinlilerin Mısır hastanelerinde tedavilerinin tamamlanmasına olanak sağlayacağı bildirildi.

Kaynak, geçişin tahliyeler için ne kadar süre açık kalacağına dair bir zaman çizelgesi olmadığını söyledi.

10.15 | Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin New York ofisi direktörü Craig Mokhiber, Gazze’de Filistinli sivillere yönelik soykırım olarak nitelendirdiği olayları önleme görevinde BM’nin “başarısız” olduğunu belirterek görevinden ayrıldı. Zaten emeklilik vakti gelmiş olan Mokhiber ayrıca ABD, İngiltere ve Avrupa’nın büyük bölümünü “korkunç saldırıda tamamen suç ortağı” olduğunu söyledi.

TIKLAYIN | BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin New York Direktörü’nün, emekliye ayrılırken yazdığı mektup gündemde: Apartheid’a son verilmesini desteklemeliyiz

09.30 | Cibaliya’daki İsrail saldırısına öfke büyüyor; Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesti; Kadirov, İsrail karşıtı gösterilerde “vur emri” verdi | Dünya Basınında Bugün

08.45 | IDF: Gazze Şeridi’ndeki kara faaliyetleri devam ediyor, bir aydan kısa süre içinde Gazze’de 11 bin hedef vuruldu

IDF, sosyal medya platformu X’te yayımladığı kısa bir güncellemede “Gazze Şeridi’ndeki kara faaliyetlerinin devam ettiğini” ve bir aydan kısa bir süre içinde Gazze’de 11 bin “hedefi” vurduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca “IDF’nin birleşik güçleri gece boyunca Gazze Şeridi boyunca Hamas teröristlerinin operasyonel karargahları ve birlikleri de dahil olmak üzere çok sayıda terörist hedefe saldırdı” denildi.

08.00 | Şifa ve Endonezya hastanelerinin yakıtları birkaç saat içinde tükenecek.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kidra, Reuters’a, Gazze’deki Şifa Tıp Kompleksi ve Endonezya Hastanesi’ndeki jeneratörlerin yakıtının birkaç saat içinde tükeneceğini söyledi. Sözcü, Gazze’deki benzin istasyonları sahiplerine mümkünse bu iki hastaneye acilen yakıt takviyesi yapmaları çağrısında bulundu.

07.00 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’e gidiyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu hafta yeni bir Orta Doğu gezisina başlayacak. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Bakan Blinken Cuma günü İsrail hükümetinin üyeleriyle görüşmek üzere İsrail’e gidecek ve ardından bölgede başka duraklara uğrayacak” dedi ve daha fazla ayrıntı vermedi.

06.30 | Gazze’de iletişim ve internet yeniden tamamen kesildi

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi’ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

01.10 | İnsani yardım taşıyan 59 tır daha Gazze’ye ulaştı 

İsrail saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım taşıyan 59 tır daha ulaştı
 

Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana gönderilen yardım tırı sayısı 217 oldu ancak bölgeye

00.22 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

00.06 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Cibaliya Mülteci Kampı’nı bombaladığını kabul etti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi’ndeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda iki binanın yıkıldığı ve çok sayıda sivilin can verdiği saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir