8 Şubat 2025

ahirli haber sitesi

ahirli haber

Bu yiyecekleri her gün tüketiyoruz ama neye sebep olduğunu kimse bilmiyor

Sık sık baş ağrısı sorunuyla karşı karşıya kalıyor ve nedenini bilmiyorsanız beslenmeniz buna etken olabilir. İşte günlük yaşantımızda sıklıkla tükettiğimiz ve baş ağrısına neden olabilecek yiyecekler...

Birçok insan zaman zaman baş ağrısı yaşar ancak bunun nedenini her zaman bilmeyebilir. Çoğu kişi, tatlılar ve sağlıksız yiyeceklerin baş ağrısına yol açabileceğini düşünse de bu durum sanıldığından daha karmaşık olabilir. Bir doktor, baş ağrılarının ve migrenin beslenme alışkanlıklarımızdan kaynaklanabileceğini ve bu durumda suçlu olan besinlerin pek çoğunun farkında olmadığımız yiyecekler olabileceğini açıkladı.

BAŞ AĞRISI İLE MİGREN ARASINDAKİ FARK 

Fleni’deki Baş Ağrısı Kliniği’nden Dr. Maria Teresa Goicochea, baş ağrısı ile migren arasındaki farkı şöyle açıkladı: 

“Baş ağrısı, genellikle sefalaji olarak adlandırılır ve bir semptomdur. Bunun aksine migren, birden fazla semptomla kendini gösteren nörolojik bir hastalıktır. Baş ağrısı migrenin en bilinen belirtisi olsa da, migren daha geniş bir rahatsızlık yelpazesi sunar.”

Migrenin diğer belirtileri arasında bulantı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık, konsantrasyon güçlüğü ve boyun gerginliği gibi sorunlar yer alır.

BAŞ AĞRISINA NEDEN OLAN BESİNLER 

Amerikan Migren Vakfı’na göre, migrenin tetikleyicileri genellikle birden fazla faktörün birleşiminden kaynaklanır ve bu beslenmedir. Stres, kötü uyku düzeni veya yetersiz egzersiz gibi sebeplerle birleşen bazı yiyecekler, migreni tetikleyebilir. Peki, baş ağrısının sorumlusu hangi besinler?

Baş ağrısına yol açabilen bir diğer önemli etken, tiramin adlı bir bileşiktir. Tiramin, birçok besinde doğal olarak bulunur ve baş ağrısına neden olabilir. Ulusal Baş Ağrısı Vakfı, tiraminin vazoaktif bir amino asit olduğunu belirtirken, tiramin içeren besinler, beyin damarlarının daralmasına ve ardından genişlemesine yol açarak baş ağrılarını tetikleyebilir.

TİRAMİN İÇEREN BESİNLER 

Tiramin özellikle fermente yiyeceklerde yoğunlaşmaktadır. Yiyecekler uzun süre olgunlaştıkça veya fermente oldukça tiramin seviyeleri de artar. Mayo Clinic’e göre tiramin açısından zengin besinler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Sert peynirler (örneğin, çedar, Parmesan, Stilton)
  • İşlenmiş etler (sosis, pepperoni, salam, tütsülenmiş etler)
  • Fermente gıdalar (lahana turşusu, kimchi, tofu, havyar)
  • Alkollü içecekler (özellikle bira, kırmızı şarap, şeri)
  • Aşırı olgunlaşmış meyveler (örneğin, muz, avokado, kuru üzüm)