T24 Haber Merkezi
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nde düzenlemeler yapacak torba kanun, bugün yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, Kuvvet Komutanlığı’na atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67’ye yükseltildi. Ayrıca, kuvvet komutanları ile orgeneral ve oramirallerin yaş haddi, Cumhurbaşkanına birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar uzatma yetkisi verildi.
TBMM Genel Kurulu’nda 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, en düşük emekli maaşına ilişkin düzenlemeler Meclis’ten geçti. Ancak 6, 12, 13, 14 ve 17. maddeler tekliften çıkartıldı ve diğer maddeler yasalaştı.
Yeni kanun, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Emekli aylıkları ve TSK’da değişiklikler
Torba kanunla, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılan değişiklikle, korgeneral ve koramiralliğe yükselmek için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini başarıyla tamamlayan muharip sınıfı general veya amiral olma şartı getirildi.
Hizmet ve görev ihtiyacı doğrultusunda bulundukları rütbede hizmetlerine devam etmelerinde zorunluluk görülen muharip ve yardımcı sınıf general ve amirallerden, her yıl en fazla 60 general ve amiral terfi için yeterlik sıralamasında yeterlik notu bir üst rütbeye yükseltilenlerden sonra gelmek şartıyla, Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanının teklifi üzerine Yüksek Askeri Şuranın üçte iki çoğunluğunun kararı ile bir yıl daha aynı rütbede hizmete devam edebilecek.
Zorunlu durumlarda hizmetin gereksinimlerine göre Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanının teklifi üzerine Yüksek Askeri Şura’nın kararı ile hizmete devam ettirilen general ve amiral sayısı 75’e kadar çıkarılabilecek.
Yaş artışı için Cumhurbaşkanına yetki
Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67’ye yükseltilecek. Ayrıca, kuvvet komutanları ile orgeneral ve oramirallerin yaş haddini birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar uzatma yetkisi Cumhurbaşkanına verilecek.
Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ücretsiz girişli günübirlik tesisler, münhasıran Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya en az yüzde 45 sermaye ortağı olduğu şirketler tarafından işletilecek ve üçüncü kişilere devredilemeyecek.
İş Kanunu’nda yapılan “hafta tatili ücreti” hükmü değişikliği ile haftalık çalışma süresi ve hak kazanılan haftalık izin hakkı saklı tutularak, turizm sektöründe ortaya çıkan ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan personel için haftalık izinlerin haftada 1 gün kullanılacağı genel kurala istisna getirilecek.
Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilerin düzenleme kapsamında hak kazandığı hafta tatili, işçinin yazılı talebi veya onayı ile hak kazandığı günü takip eden 4 gün içinde kullandırılabilecek. Bu durumda işçinin haftalık tatilinde yaptığı çalışmaların fazla çalışmanın hesaplanmasında dikkate alınmayacak. İşçi, onayını 30 gün önceden işverene yazılı olarak bildirerek geri alabilecek.